< IGO - Słowniczek : Wosk pszczeli <
Menu:

O NAS

OFERTA
propolis
wosk pszczeli
wenza
mleczko pszczele

SŁOWNICZEK
pszczoła
propolis
wosk pszczeli
mleczko pszczele
pyłek pszczeli
miody

GALERIA

KONTAKT


Wosk pszczeli




woskWosk pszczeli: Wosk pszczeli, zwany czasami żółtym (łac. Cera flava), jest substancją wydzielaną przez pszczoły, która służy im do budowania plastrów w ulu. Wosk pszczeli: Wosk pszczeli, jest to substancja wydzielana w postaci płynnej przez gruczoły woskowe pszczół woszczarek, stanowiąca dla pszczół materiał do budowy plastrów w ulu. Wosk produkowany jest przez gruczoły woskowe znajdujące się na spodniej części odwłoka pszczoły robotnicy. Produkcja wosku pszczelego jest zależna od jej wieku. Największa jest w trzecim tygodniu życia pszczoły. W temperaturze pokojowej wosk pszczeli występuje w formie stałej. Topi się przy 62-72 °C (w zależności od składu). Wosk pszczeli rozpuszcza się w benzynie, acetonie, chloroformie i benzenie. Barwa wosku pszczelego zależy od jakości surowca woskowego i sposobu jego przeróbki - o prawie białej i żółtej do pomarańczowej i ciemnobrązowej. Wosk pszczeli świeżo wypocony jest bezbarwny, natomiast jego ciemnienie i brunatnienie spowodowane jest domieszką propolisu. W miarę upływu czasu wosk w plastrze zmienia barwę na ciemnożółtą a nawet ciemnobrązową. Wosk pszczeli stanowi mieszankę kwasów, hydrokwasów, alkoholi jednohydroksylowych i dwuhydroksylowych, estrów i węglowodorów. Rozróżnia się dwie klasy wosku pszczelego. Do klasy I zalicza się wosk o barwie jednolitej, od białej lub jasnożółtej do ciemnożółtej lub zielonkawobrązowej oraz niedopuszczalna jest zawartość wody emulsyjnej. Wosk klasy II może mieć barwę niejednolitą oraz może zawierać śladowe ilości wody emulsyjnej. Wosk pszczeli służy przede wszystkim do wyrobu węzy; poza tym jest wykorzystywany w ok. 50 różnych gałęziach przemysłu, m.in. w przemyśle: kosmetycznym, farmaceutycznym, farbiarskim, drukarskim, stomatologii. W krajach strefy zwrotnikowej owoce przed wysyłką na rynek opryskuje się cienką warstwą wosku pszczelego, który skutecznie chroni je przed parowaniem i więdnięciem. W przemyśle spożywczym posiada oznaczenie E-901.
Syntetyczny wosk pszczeli jest wysoce rafinowanym produktem ropy naftowej.

Prowadzimy skup wosku: 600-349-834, 668-113-683, e-mail: igoxl@op.pl


..::created by: Marek Tokarzewski::..