<
Menu:

O NAS

OFERTA
propolis
wosk pszczeli
wenza
mleczko pszczele

SŁOWNICZEK
pszczoła
propolis
wosk pszczeli
mleczko pszczele
pyłek pszczeli
miody

GALERIA

KONTAKT


Miody




miód Miód: Nie wymaga bliższego przedstawiania i opisu, dodajmy więc tylko, że jest on stężonym roztworem cukrów, głownie prostych, jak glukoza i fruktoza. W miodzie znajdujemy nadto enzymy, kwasy organiczne, sole mineralne, białka, związki azotowe, witaminy, olejki eteryczne (zapachowe i smakowe), barwniki, a z pierwiastków sol, potas, wapń, żelazo, magnez, srebro, bar, chrom, wanad, wolfram i kobalt, molibden i in. Lecznicze właściwości miodu zależą od roślin, z jakich pszczoły zbierały nektar. Miód należy do pokarmów łatwo przyswajalnych, a więc bardzo korzystnych dla człowieka, który przyswaja sacharozę tylko w pewnej części. Cukry proste zawarte w miodzie są bezpośrednio wchłaniane do krwi. W normalnych ilościach miód nie powoduje ujemnych skutków w organizmie. Podgrzewanie miodu niszczy ciała czynne w nim zawarte, obniżając jego wartość do poziomu mieszaniny cukrów prostych.
Miód należy przechowywać w ciemnych, suchych i chłodnych pomieszczeniach.


..::created by: Marek Tokarzewski::..